Balkan

Šta se krije iza Kolindine izjave o BiH: Šira politička igra ili još jedan nepromišljen potez

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, tokom boravka u Izraelu, je izjavila da je BiH nestabilna zemlja koju su preuzeli ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama.

Zagreb, Sarajevo: Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski za sarajevski portal Klix.ba komentarisao je posljednje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini. On smatra da se iza takve nesmotrene izjave koja je plasirana iz Izraela krije određena pozadina. Puhovski smatra da je njena izjava zapravo neobična priča jer je očito da je izraelska strana pustila u javnost nešto što nije bilo za javnost.

“Time predsjednicina greška ili skandal nije manji, ali to pokazuje da nije samo ona u igri, već da je igra šira na političkom području i da se hoće postići neki poeni s obzirom na poziciju BiH. To je dodatni problem jer je Grabar-Kitarović i ranije govorila neke stvari sasvim javno. To što ona govori korespondira s mišljenjem značajnog dijela hrvatskih političara u BiH koji su zaključili da je njima razumnije povezati se sa srpskom stranom kao onom koja će im garantovati ravnotežu u BiH. To je s jedne strane izvitoperivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava, a s druge do toga je došlo zbog toga potpuno pogrešnog izbornog zakona i majorizacije Hrvata”, mišljenje je našeg sagovornika.

On smatra da su stvari komplicirane na raznim nivoima, ali da mora postojati minimum konsenzusa da predsjednica države ni u kom kontekstu i situaciji ne smije govoriti takve stvari o susjednoj državi ako se ne sprema za ozbiljan obračun s tom državom.

“A to sigurno nije slučaj, jer predsjednica Hrvatske nema ovlasti da započinje takav obračun. Mi ne znamo da li ima dokaze za ovo što govori. Mislim da postoje ozbiljni problemi bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH, da u poziciji Bošnjaka postoje politički elementi koji nisu prihvatljivi s demokratske pozicije, ali reći da je to rezultat radikalnog islama je nedopustivo i pogrešno”, smatra Puhovski.

Puhovski kaže da su odnosi Hrvatske i BiH već dovoljno loši da nema mnogo mjesta za dodatno narušavanje.

Na pitanje da li je ovo jedna od strategija za objavljivanje kandidature i zvaničan početak predizborne kampanje predsjednice Hrvatske, Puhovski kaže da ona samo na to misli, ali da je taktika potpuno pogrešna ukoliko je ovo dio strategije.

“BiH nije tema Hrvatske u ovom trenutku i to joj ne bi donijelo neke poene, osim u dijelu desnice koja bi trebala biti u njenom glasačkom bazenu. Istina jeste da je ona ugrožena pojavom Škore na političkoj sceni. Ali izbori se ne dobijaju na vanjskopolitičkim temama. Ako se radi o predizbornoj kampanji, to nije dobro promišljeno. Ali ona je već u svojoj nekampanji, jer ističe da se ne nalazi u predizbornoj kampanji, pokazala nekoliko neporomišljenih poteza”, kazao je Puhovski.

Slični članci

Back to top button