Balkan

Plenković – von der Leyen: Dogovor o novoj metodologiji proširenja EU-a prije maja

Idući mjeseci su posebno važni za naše odnose s Balkanom. Zagrebački sastanak na vrhu bit će valjan smjerokaz u tom smislu, a da bismo u tome uspjeli radit ćemo u prvoj polovici godine na metodologiji procesa proširenja, kazala je von der Leyen

ZAGREB (AA) – Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je danas predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen u Banskim dvorima, a nakon sastanka u Vladi pridružili su se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje se održao sastanak Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije (EK).

U povodu početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, u posjetu Zagrebu boravi Kolegij povjerenika Europske komisije, na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen, a tijekom boravka u Zagrebu povjerenici Europske komisije održavaju niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Nakon sastanaka, von der Leyen i Plenković su na zajedničkoj konferenciji za medije ponovili kako su glavne teme razgovora doticale višegodišnji financijski okvir EU-a, perspektivu proširenja šest država jugoistoka Europe koje se nalaze u Hrvatskoj neposrednom susjedstvu, zajednički europski stav o aktualnoj situaciji u Iraku i Iranu, te zeleni plan koji bi europsko gospodarstvo do 2050. učinio klimatski neutralnim.

„Idući mjeseci su posebno važni za naše odnose s Balkanom. Zagrebački sastanak na vrhu bit će valjan smjerokaz u tom smislu, a da bismo u tome uspjeli, radit ćemo u prvoj polovici godine na metodologiji procesa proširenja”, kazala je von der Leyen.

Najavila je kako će nova metodologija biti predstavljena prije sastanka na vrhu država članica EU-a za zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju u Zagrebu. 

„Albanija i Makedonija su ispunile svoje kriterije i sada mi moramo održati naše obećanje”, kazala je von der Leyen i dodala kako će se 17. veljače održati donatorska konferencija za pomoć obnovi Albanije, koju je krajem 2019. pogodio potres.

Naglasila je kako promjena metodologije proširenja ne bi trebala mijenjati uvjete i kriterije koje su države zapadnog Balkana već ostvarile.

Na pitanje novinara na koji način će EU ojačati svoj utjecaj u aktualnoj eskalaciji krize između SAD-a i Irana, predsjednica EK-a je naglasila kako se europski utjecaj sastoji od više komponenti.

„Uvijek kada dođe do jačanja spirale nasilja, ona se može riješiti samo pokretanjem pregovora. Svaki sukob posljedica je nedostatka pregovora. Trebaju postojati dobri kanali za pregovore koji su testirani u ranijim prilikama, koje Europa ima i koji su se pokazali dobri i vrijedni povjerenja. Koriste se sada u vrijeme krize, a koristit će se i u vrijeme kada se izgrade novi odnosi”, kazala je von der Leyen.

Govoreći o brexitu, rekla je kako je “riječ o starim prijateljstvima i novim počecima” te dodala dodala kako EU i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) dijele brojne zajedničke stavove i interese. 

Hrvatski premijer Plenković je poručio kako se za građane Hrvatske nakon brexita neće dogoditi nikakva konkretna promjena, s obzirom na to da je Hrvatska i do sada bila izvan Schengena.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije službeno je otpočelo 9. januara, kada su predsjednica EK-a Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel sa suradnicima doputovali u Zagreb.

Slični članci

Back to top button