Globus

Karim Abdul Džabar: Otvorena sezona lova na crnce!

Policajac koji je stajao na Flojdovom vratu izgleda smireno, bez sažaljenja: utelotvorena banalnost zla.

Ovo je napisao Karim Abdul Džabar, najbolji strelac u istoriji NBA lige koji u tekstu komentariše najnovije talase rasizma u SAD i tvrdi: sezona lova na crnce otvorena.

Crna zajednica je navikla na institucionalizovan rasizam, sjedinjen sa obrazovanjem, pravosudnim sistemom i poslovima. I, uprkos tome što radimo sve te konvencionalne stvari da podignemo političku i svest javnosti – napišemo artikulisane i pronicljive članke u Atlantiku, objašnjavamo kontinuirano razaranje na Si-En-En-u, podržavamo kandidate koji obećavaju promene – igla se jedva pomera.

Ali kovid 19 ruši posledice čitavog tog doma – dok umiremo u znatno većem broju od belaca, prvi gubimo poslove i bespomoćno gledamo kako republikanci pokušavaju da nas spreče da glasamo.

Ako je i bilo sumnje, nedavni tvitovi predsednika Trampa potvrđuju duh vremena, jer demonstrante naziva nasilnicima i pljačkašima, koji zaslužuju da budu upucani.

Da, protesti su često izgovor za pojedince koji žele da se okoriste, kao što navijači, na proslavama titula svojih klubova, pale automobile i uništavaju prodavnice.

Ne želim da vidim opljačkane prodavnice ili zapaljene zgrade. Ali Afroamerikanci žive u zapaljenoj zgradi godinama, gušeći se u dimu, dok se plamen približava sve više i više.

Rasizam u Americi je kao prašina u vazduhu. Deluje nevidljivo, čak i kada vas guši, sve dok ne pustite sunce unutra. Onda je vidite svuda. Sve dok držimo upereno svetlo, imamo šansu da je očistimo, gde god da padne. Ali moramo biti na oprezu, jer je uvek u vazduhu.

Slični članci

Back to top button