Globus

Antirasistički protesti

u Izraelu živi oko 135 hiljada građana porijeklom iz Etiopije

TEL AVIV (AA) – U nekoliko gradova Izraela i danas su održani antirasistički protesti povodom smrti mladića porijeklom iz Etiopije, kojeg je usmrtio policajac, javlja Anadolu Agency (AA).

Povremeno je dolazilo i do sukoba između policije i demonstranata koji su pokušali blokirati saobraćaj. U saopštenju policije se navodi da je privedeno 10 demonstranata, od čega pet na protestima u Tel Avivu.

U gradu Netanya je također intervenisala policija nakon što su demonstranti pokušali blokirati saobraćaj na glavnom putu na ulazu u grad.

U utorak su također širom Izraela organizovani protesti nakon što je u nedjelju u gradu Kiryat Haim policajac, u vrijeme kada nije bio na dužnosti, otvorio vatru i usmrtio 19-godišnjeg Solomona Tekaha, izraelskog državljanina porijeklom iz Etiopije.

Prema izraelskim medijima, u sukobima s policijom od 1997. godine poginulo je ukupno 11 Etiopljana.

Izraelski državljani porijeklom iz Etiopije, kojih u Izraelu ima oko 135.000, nezadovoljni su odnosom vlasti prema njima i tvrde da su žrtve diskriminacije, rasizma i siromaštva.

Radi se o doseljenicima koji žive uglavnom u siromašnim krajevima zemlje, a svoje nezadovoljstvo često iskazuju na protestima.

Slični članci

Back to top button