Globus

Lavrov: Abu Bakr al-Baghdadi je bio američki izum

Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većina onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

MOSKVA (AA) – Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je kako je lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi bio američki izum.

Šef ruske diplomatije gostovao je na ruskom kanalu “Rossiya 24”, a tom prilikom se osvrnuo na smrt lidera terorističke organizacije Abu Bakra al-Bagdadija, koji je prošlog vikenda ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji.

“Bagdadi je bio američki izum. Naše Ministarstvo odbrane dalo je saopćenje o Bagdadiju. Želimo više informacija o tome. Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većina onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi”, rekao je Lavrov.

Osvrnuo se i na dešavanja nakon američke invazije na Irak.

“ISIS je počeo napredovati nakon ilegalne okupacije u Iraku, propasti iračke države i nakon što su Amerikanci počeli iz zatvora puštati ekstremiste. U tom smislu, Amerikanci, ako su to zaista učinili, eliminirali su nekoga čije su ranije rađanje i omogućili”, naveo je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju, 27. oktobra, na konferenciji za novinare potvrdio da je Baghdadi ubijen. 

“Uz Baghdadija je ubijen veliki broj njegovih boraca i pratilaca. Umro je nakon što je utrčao u tunel u kojem ga je čekala smrt i cijelim putem je cvilio, plakao i vrištao”, kazao je Trump.

Slični članci

Back to top button