Globus

Počelo prvo ispitivanje vakcine za COVID-19

- Ghebreyesus je istakao da je ispitivanje počelo "samo 60 dana nakon što je Kina podijelila genetsku sekvencu virusa"

ŽENEVA (AA) – Počelo je prvo ispitivanje vakcine protiv smrtonosnog korona virusa, rekao je u srijedu Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ghebreyesus je istakao da je ispitivanje počelo “samo 60 dana nakon što je Kina podijelila genetsku sekvencu virusa”, ali nije precizirao gdje se ispitivanje provodi.

Iako je ispitivanje prekretnica u borbi protiv širenja bolesti COVID-19, zdravstveni zvaničnici kažu da će trebati najmanje 12 do 18 mjeseci da vakcina bude dostupna za javnu upotrebu.

Na virtualnoj konferenciji za medije koja je održana u sjedištu WHO-a u Ženevi, rečeno je da je potvrđeno više od 200.000 slučajeva korona virusa i preko 8.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Ghebreyesus je pohvalio naučnike širom svijeta za koje kaže da zajedno djeluju kako bi sistematski ocijenili eksperimentalne terapije.

“Višestruka mala ispitivanja s različitim metodologijama možda nam ne daju jasne, snažne dokaze o tome koji tretmani pomažu da spasimo živote”, precizirao je Ghebreyesus.

Upravo iz tog razloga WHO i njeni partneri organizovali su studiju u zemljama u kojima se neki od neprovjerenih tretmana uspoređuju jedni s drugima.

Među zemljama koje su potvrdile da će se pridružiti “solidarnom ispitivanju” su Argentina, Bahrein, Kanada, Francuska, Iran, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švajcarska i Tajland.

Slični članci

Back to top button