Globus

Sirija: U ruskim i Assadovim napadima na Idlib poginulo osam civila

Ruske i snage sirijskog režima nastavljaju izvoditi zračne napade na zonu deeskalacije sukoba Idlib

IDLIB (AA) – Ruske i režimske snage odane Basharu al-Assadu izvele su zračne napade na Idlib, u Siriji, u kojima je poginulo osam civila, izvijestili su lokalni izvori u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski bombarderi napali su ruralne sredine u zoni deeskalacije sukoba na sjeverozapadu zemlje, objavio je opservatorij za zračni prostor sirijske opozicije.

Pripadnici lokalne Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) saopćili su kako je u napadu ranjeno 20 osoba.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homs, Istočna Guta i Dera-Kuneytra.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Slični članci

Back to top button