Globus

Stanovnici Tripolija slave odluku Turske o slanju vojske u Libiju

Glavni skup je održan na Trgu palih boraca u samom centru grada, a okupljeni su tom prilikom uputili poruke zahvalnosti Turskoj

TRIPOLI (AA) – Nekoliko hiljada osoba je u glavnom gradu Libije Tripoliju izašlo na ulice kako bi proslavili odluku Turske o slanju vojske u Libiju ali i kako bi protestovali protiv Khalife Haftara.

Glavni skup je održan na Trgu palih boraca u samom centru grada, a okupljeni su tom prilikom uputili poruke zahvalnosti Turskoj zato što je njen parlament odobrio slanje vojske u Libiju.

Okupljeni građani su također oštro kritikovali zemlje koje pružaju podršku Haftaru, a Ujedinjene nacije (UN) su optužili da samo nijemo posmatraju dešavanja i nasilje u Tripoliju.

Mnogi su nosili zastave Turske, Alžira i Tunisa te uzvikivali slogane protiv zemalja koje podržavaju Haftara.

Fethi Saad (63), stanovnik Tripolija, za AA je kazao da zahvaljuje Turskoj što je podržala njegov narod i njegovu zemlju.

“Hvala Turskoj, turskom narodu i predsjedniku Republike Turske što štite nezavisnost, demokratiju i slobodu”, kazao je Saad.

Oštro je kritikovao Haftara, napominjući kako njegove snage već 10 mjeseci izvode napade na ljude, ne birajući metu.

“Haftar nam je prijetio rušenjem kuća te smo zbog toga morali napustiti svoje domove. Hvala Turskoj koja nas je spasila. Haftar izvodi napade na nas i govori da je to džihad. Kakav je to džihad kada napada nas, muslimane”, dodao je ovaj Libijac.

Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju.

Turska je krajem novembra s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije potpisala dva odvojena memoranduma o razumijevanju, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako su potpisani memorandumi donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”. Haftar je 12. decembra saopćio da pokreće novi napad na Tripoli.

Slični članci

Back to top button