Globus

Zatvara se Gvantanamo?

Baden, koji je bio potpredsednik SAD u Obaminom mandatu, danas podržava zatvaranje Gvantanama, javlja Rojters.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena “aktivno traži” uvođenje izaslanika za zatvaranje zatvora u pomorskoj bazi Gvantanamo na Kubi, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken, javlja Rojters, a prenosi FoNet.

Zatvor Gvantanamo, koji je formiran za strance nakon 11. septembra 2021. godine, postao je simbol američkog “rata protiv terorizma” zbog oštrih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje neki kritičari ocenjuju kao mučenje.

Bivši demokratski predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama naloloži jo uredbom zatvaranje Gvantanama, ali to u njegovom mandatu nije realizovano, a odluku je poništio republikanski šef države Donald Tramp, navodi Rojters. Baden, koji je bio potpredsednik SAD u Obaminom mandatu, danas podržava zatvaranje Gvantanama.

“Želim da budem siguran da departman ima ono što mu treba u pogledu resursa i osoblja, uključujući i nekoga tko se tome u potpunosti može posvetiti. Dakle, radimo na tome, da”, rekao je Entoni Blinken na saslušanju pred spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kogrersa SAD. U zatvoru pod upravom američke vojske nekad je bilo 800 zatvorenika, sada ih je četrdesetak, a devetero je preporučeno za prebacivanje u druge zemlje.

Slični članci

Back to top button