Globus

Forum Islama u Francuskoj

Članovi novog tela biće imami, ugledni predstavnici civilnog društva, intelektualci i poslovni ljudi, a najamnje četvrtinu članstva činiće žene.

PARIZ, 05. februar 2022.(FoNet) – U Francuskoj je danas formiran Forum islama sastavljen od sveštenika i građana u okviru nastojanja vlade da preoblikuje najveću muslimansku zajednicu u Evropi i oslobodi je od ekstremizma, javlja Asošiejted pres.

Kako navodi agencija, malo koji građanin se ne slaže da je radikalizacija opasna u zemlji pogođenoj s krvavim napadima u prošlosti islamskih ekstremistima, iz koje su se stotine građana pridružile džihadistima u Siriji i hiljadama francuskih vojnika koji se bore protiv ekstremista u Africi.

S druge strane, kritičari ovu akciju vide kao političku zaveru predsednika Emanuela Makrona da svojoj centrističkoj partiji privuče glasače sa desnice uoči predsedničkih izbora u apprilu.

Novo telo, Forum islama u Francuskoj, predstavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova s ciljem da obezbedi za zemlju i njenih pet miliona muslimana sigurnost i slobodu od stranog uticaja i da se muslimanski verski obredi i običaji prilagode sekularnim vrednostima zemlje u javnom životu.

Kritičari, uključujući mnoge muslimane koji smatraju da je religija deo njihovog francuskog identiteta, smatraju da je ova inicijativa još jedan korak u procesu institucionalizovane diskriminacije kojom se cela muslimanska zajednica proglašava odgovorno za postupke nekolicine i čini novu prepreku u njihovom javnom životu.

Slični članci

Back to top button