Globus

Sjeverna Koreja lansirala još dva projektila

Sjeverna Koreja je u petak lansirala još dva projektila kratkog dometa u neutralne vode, što je treća provokacija ove sedmice

SEUL (AA) – Sjeverna Koreja je u petak lansirala još dva projektila kratkog dometa u neutralne vode, objavila je vojska Južne Koreje.

Iz Zajedničkog generalštaba kazali su da su projektili lansirani oko 15 sati po lokalnom vremenu. Projektili su lansirani iz istog područja kao i posljednja testiranja Sjeverne Koreje u srijedu i četvrtak.   

Državni sjevernokorejski mediji ranije su upozorili da su nedavna lansiranja upozorenje Južnoj Koreji uoči planiranih zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Američkim Državama ovog mjeseca.

Dok SAD umanjuju značaj Pyongyangovih projektila kratkog dometa, Sjevernoj Koreji je zabranjeno testiranje balističkih raketa prema rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Velika Britanija, Francuska i Njemačka objavile su saopštenje u kojem osuđuju nedavna lansiranja Sjeverne Koreje, nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata.

Ubrzo nakon posljednje provokacije Sjeverne Koreje američki predsjednik Donald Trump rekao je da se dijalog o denuklearizaciji Pyongyanga može nastaviti u skladu sa dogovorom sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong-unom, jer je riječ o projektilima kratkog dometa.

Slični članci

Back to top button