Globus

Velika Britanija večeras istupa iz EU: Johnson spreman za istorijsko obraćanje naciji

Ovaj čas je zora nove ere i podizanja platna za novi čin, poruka je iz Johnsonovog večerašnjeg govora čije dijelove je vlada jutros objavila

LONDON (AA) – Velika Britanija će večeras istupiti iz Evropske unije kao prva članica koja je ikada napustila taj blok, a već sutra počinje 11-mjesečni tranzicijski period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

Sat prije formalog izlaska iz Evropske unije, premijer Velike Britanije Boris Johnson će se obratiti naciji iz Sunderlanda u kojem će danas biti održna posebna tematska sjednica vlade. Sunderland je izabran za svojevrsnog domaćina Brexita, jer je to prvi grad koji je na referendumu 2016. godine izglasao istorijsku odluku.

Iz Johnsonovog kabineta jutros je objavljen dio govora kojeg Johnson planira pročitati naciji.

“Brexit nudi historijsku priliku, a na nama je sada da iskoristimo sve potencijale ove zemlje i podignemo na viši nivo cijelo Ujedinjeno kraljevstvo. Zadatak vlade i mene je da ujedinimo ovu zemlju i povedemo je naprijed”, poruka je iz Johnsonovog govora čije dijelove je vlada jutros objavila.

Johnson kaže da Brexit nije kraj, već početak.

“Ovaj čas je zora nove ere i podizanja platna za novi čin”, poručuje Johnson.

Slični članci

Back to top button