Globus

Žestoke borbe u Ukrajini

Borbe su takođe bile intenzivne u obližnjem gradu Lisičansku.

KIJEV, 05. jun 2022.(FoNet) – Prvi put u nekoliko sedmica eksplozije su potresle ukrajinski glavni grad Kijev preko noći, kažu ukrajinski zvaničnici.

“Nekoliko eksplozija u prEStoničkom okrugu DarnJtskiJ i DniprovskiJ”, objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu dnas, dodajući da su spasioci bili na licu mjesta.

Kličko je rekao da je jedna osoba povređena, ali da nema poginulih. Uzrok eksplozije nije preciziran.

Iako se sirene za vazdušne napade redovno čuju u gradu, tamo nije bilo udara u poslednjih nekoliko nedelja, otkako je Rusija povukla svoje snage iz tog područja kako bi koncentrisala svoje vojne napore na istočni Donbas i jugoistočnu Ukrajinu, navodi Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, nastavljene su intenzivne borbe u istočnom gradu Sjevjerodonjecku, u oblasti Lugansk. Ukrajinske snage su 4. juna izvestile da su ponovo zauzele neke delove grada koji su bili pod kontrolom Rusije.

“Situacija u Sevjrodonjecku, gdje se nastavljaju ulične borbe, ostaje izuzetno teška”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju 4. juna.

Borbe su takođe bile intenzivne u obližnjem gradu Lisičansku.

Ukrajina je 4. juna objavila da su četiri stranca koji su se borili za Kijev ubijena u borbi.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu kako bi zauzela dalje u područjima u kojima separatisti koje podržava Moskva već imaju uporište dok zapadne zemlje žure da dostave oružje Ukrajini.

Desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni raseljeni otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara. 

Slični članci

Back to top button