Globus

Moguć ulazak milijardera Michaela Bloomberga u utrku za američkog predsjednika

Bloomberg smatra da trenutni nominirani kandidati ispred Demokrata neće biti u stanju nadjačati aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, te da zbog toga razmišlja uzeti učešće u predsjedničkim izborima

NEW YORK (AA) – Bivši gradonačelnik New Yorka i američki milijarder Michael Bloomberg ozbiljno razmišlja o ulasku u utrku za nominaciju predsjedničkog kandidata ispred Demokratske stranke.

Američki mediji objavili su informaciju kako milijarder Bloomberg ozbiljno razmišlja o mogućnosti nominacije za kandidata na predsjedničkim izborima ispred Demokratske partije.

Navedeno je kako Bloomberg smatra da trenutni nominirani kandidati ispred Demokrata neće biti u stanju nadjačati aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, te da zbog toga razmišlja uzeti učešće u predsjedničkim izborima.

Očekuje se da će Bloomberg danas u saveznoj državi Alabama predati potrebnu papirologiju i zvanično potvrditi učešće u predizborima za predsjednika.

“Većinu svog života proveo sam kao član Demokratske partije, a danas sam ponovo upisan”, izjavio je ranije Bloomberg, a ova izjava je protumačena kao prvi korak u njegovoj kampanji.

Bloomberg je podržavao demokratsku stranku do 2001. godine, a tada je pristupio republikancima prije izbora za gradonačelnika i kao njihov kandidat bio izabran. Bloomberg je ponovno izabran 2005. godine. Četiri godine nakon toga je kao nezavisni kandidat dobio treći mandat na poziciji prvog čovjeka New Yorka.

Prema nekim nedavnim anketama javnog mnijenja senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders smatraju se “lijevo orijentiranima”.

U Demokratskoj stranci je nominacije za kandidate do sada povuklo ukupno devet kandidata, a 17 njih i dalje nastavlja s kampanjama.

Među republikancima, do sada su se prijavila tri imena koja će u predizborima biti protivkandidati aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Predsjednički izbori u SAD-u biće održani 3. novembra 2020. godine.

Slični članci

Back to top button