Globus

UNICEF: Više od 115.000 djece u Libiji zbog sukoba i krize ne ide u škole

Iz UNICEF-a upozoravaju da intenzivirani sukobi u Tripoliju i njegovoj periferiji imaju katastrofalne posljedice po obrazovanje

NEW YORK (AA) – Fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF) saopćio je da više od 115.000 djece u Libiji ne ide u škole zbog aktuelne krize i sukoba u toj zemlji.

Iz UNICEF-a upozoravaju da intenzivirani sukobi u Tripoliju i njegovoj periferiji imaju katastrofalne posljedice po obrazovanje.

U saopćenju se navodi da je u regijama Ain Zara, Abu Salim i Soug al Jumaa srušeno pet, a zatvoreno 210 škola i da je više od 115.000 djece ostalo izvan đačkih klupa.

“Roditelji ne bi smjeli biti prinuđeni da biraju između slanja djece u školu i njihove sigurnosti“, poručili su iz UNICEF-a.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen libijski vođa Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”. Haftar je 12. decembra prošle godine saopćio da pokreće novi napad na Tripoli.

Slični članci

Back to top button