Globus

Sud u Istanbulu podigao optužnice protiv 20 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija

- Među optuženim su Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani koji se terete da su od početka planirali i izdali naredbu za Khashoggijevo ubistvo, a tužilaštvo za još 18 osumnjičenih traži doživotne robije

ISTANBUL (AA) – Sud u Istanbulu prihvatio je optužnicu koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Krivični sud u Istanbulu jučer je prihvatio optužnicu na 117 stanica koju je tužilaštvo spremilo po istrazi o ubistvu novinara Khashoggija koji je 2. oktobra 2018. godine svirepo pogubljen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, a njegovi posmrtni ostaci su potom u potpunosti uništeni.

Među optuženim su Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani koji se terete da su od početka planirali Khashoggijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Optužnice su podignute i protiv 18 lica koja se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Ta lica su prvobitno planirala Khashoggija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima.

Za 18 optuženih također se traži izricanje višestrukih smrtnih kazni.

Novinar “The Washington Posta“ Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Back to top button