Globus

Netačni navodi da je Saudijska Arabija pomilovala trojicu islamskih učenjaka

Saudijska grupa aktivista "Zatvorenici savjesti", koja štiti prava učenjaka, objavila je na Twitteru kako navodi na društvenim mrežama i pojedinim medijima, o tome kako su trojica islamskih učenjaka pomilovani, nisu tačni

RIJAD (AA) – Nakon brojnih navoda na društvenim mrežama i medijima da je Saudijska Arabija pomilovala trojicu islamskih učenjaka, za koje je ranije objavljeno da će biti pogubljeni nakon ramazana, potvrđeno je kako su vijesti o pomilovanju netačne, odnosno da islamske učenjake ipak čeka pogubljenje.

Riječ je trojici učenjaka Salman al-Ouda, Awad al-Qarni i Ali al-Omari, koje saudijske vlasti optužuju da su teroristi.

Saudijska grupa aktivista “Zatvorenici savjesti”, koja štiti prava učenjaka, objavila je na Twitteru kako navodi na društvenim mrežama i pojedinim medijima, o tome kako su trojica islamskih učenjaka pomilovani, nisu tačni.

“Ovi vjerski službenici ne čekaju kraljevsko pomilovanje. Sloboda je njihovo temeljno pravo. Saudijske institucije trebaju ove osobe hitno i bezuvjetno pustiti na slobodu”, poručeno je u saopštenju grupe.

Zvanični Riajd se još vijek nije oglasio oko navoda o pomilovanju.

Britanski portal “Middle East Eye” je nedavno objavio kako se saudijske vlasti spremaju da osude na smrt i pogube trojicu istaknutih učenjaka ubrzo nakon ramazana, a riječ je o učenjacima Salmana al-Oudi, Awada al-Qarniju i poznatom televizijskom voditelju Aliju al-Omariju

Slični članci

Back to top button