Globus

Čavušoglu Makrona optužio za licemerje

Cavusoglu je u razgovoru za AA kazao da je Macron "prešao granicu time što je oklevetao Tursku u vezi sa slobodom izražavanja"

STRAZBUR – Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu oštro je kritikovao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona usmjerene protiv Turske, optuživši ga za licemjerje.

Tokom obraćanja u Strasbourgu na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Macron je kritikovao politiku Turske prema Siriji kao i slobodu izražavanja u toj zemlji.

Cavusoglu je u razgovoru za AA na to odgovorio da je Macron “prešao granicu time što je oklevetao Tursku u vezi sa slobodom izražavanja”.

“Koliko je migranata Macron prihvatio u svojoj zemlji? Umjesto toga, u Elizejskoj palati je primio teroriste YPG/PKK-a”, rekao je Cavusoglu.

Također je optužio francuskog predsjednika da je licemjeran, upoređujući ga sa “pijetlom koji kukuriče dok su mu noge prekrivene blatom”.

Macron je u aprilu bio domaćin delegaciji takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su usko povezane s terorističkom grupom YPG/PKK.

Slični članci

Back to top button