Globus

SAD: Nadamo se da Ankara neće prihvatiti S-400

Winternitz je govorio na forumu u Washingtonu pod nazivom "Budućnost transatlanske sigurnosne saradnje", koji je organizovan u saranji Europske unije (EU) i prestižnog časopisa "Foreign Policy". Odgovarajući na pitanje u vezi s kupovinom odbrambenog sistema S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, Winternitz je rekao kako ta kupovina sa sobom nosi "neprihvatljive rizike"

WASHINGTON (AA) – Zamjenik šefa američkog Ministarstva odbrane za Europu i NATO Andrew Winternitz izjavio je kako odluka Turske o kupovini S-400 sadrži “neprihvatljive rizike” te kako se nada da Ankara neće obaviti tu kupovinu.

Winternitz je govorio na forumu u Washingtonu pod nazivom “Budućnost transatlanske sigurnosne saradnje”, koji je organizovan u saranji Europske unije (EU) i prestižnog časopisa “Foreign Policy”.

Odgovarajući na pitanje u vezi s kupovinom odbrambenog sistema S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, Winternitz je rekao kako ta kupovina sa sobom nosi “neprihvatljive rizike”.

Naglasio je kako američka administracija nastavlja pregovore s Ankarom na tom planu te dodao:

“Ova kupovina se kosi s opredjeljenjem Turske u NATO-u.”

Winteritz nije želio odgovoriti na pitanje koji će to biti korak njegove zemlje u slučaju da Turska od Rusije kupi odbrambeni sistem S-400.

“Nadamo se da Turska od Rusije neće kupiti S-400”, poručio je Winteritz.

Na istom forumu govorio je i grčki ministar odbrane Evanelos Apostolakis, koji je iznio tvrdnju da bi turska kupovina ruskog S-400 mogla promijeniti ravnotežu u regiji.

“Turska kupovina S-400 sa sobom donosi jedan potpuno novi koncept vazduhoplovne odbrane u regionu”, kazao je Apostolakis.

Grčki ministar je upitan šta je to što ne odgovara Grčkoj kada je riječ o ovom odbrambenom sistemu, na što je odgovorio: 

“Govore kako su ovi sistemi odbrambeni sistemi. No, nemoguće je da odbrambeni sistem ima domet od 400 milja, jer takav sistem je u stanju pogoditi svaki cilj.”

Apostolakis je pozvao SAD da uvede sankcije Turskoj, ali i na to da ovoj zemlji ne prodaju avione F-35.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

Slični članci

Back to top button