Globus

Počeo samit lidera EU

Imenovanje predsjednika Komisije EU-a mogao bi biti jedan od najtežih zadataka koji je pred liderima

BRISEL (AA) – U Briselu je počeo dvodnevni samit koji će okupiti lidere zemalja Europske unije, a na kojem će se, između ostalog, razgovarati o imenovanju novih čelnika institucija, strateškoj agendi Unije za razdoblje 2019.-2024., Višegodišnjem finansijskom okviru (MFF) za period 2021.-2027., izlasku Velike Britanije iz Unije te drugim aktuelnim temama.

Imenovanje predsjednika Komisije EU-a mogao bi biti jedan od najtežih zadataka koji je pred liderima. S obzirom da postoje razilaženja u mišljenju članica Unije, bit će teško, u okvirima ovog samita, odrediti novog predsjednika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred početak samita kazala je kako njena zemlja podržava proces “Spitzenkandidata” u određivanju predsjednika Komisije. Dodala je kako je važno postići zajedničko rješenje kada je riječ o ovom pitanju.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron smatra kako je potrebno predsjednika ili predsjednicu izabrati između kandidata koji će se moći nositi s odgovornošću.

“Trebamo dati važnost i spolnoj ravnopravnosti. Vidimo da se Parlament fokusirao na jednog kandidata”, rekao je Macron koji dodao je kako Francuska želi doprinijeti postizanju konstruktivnog rješenja i najboljeg tima za Europu.

Slični članci

Back to top button