Globus

Vlada i opozicija Venecuele nastavljaju pregovore u Barbadosu

Prethodno su neuspješni bili pregovori u Norveškoj, a ta skandinavska zemlja će biti posrednik i u pregovorima u Barbadosu

CARACAS (AA) – Delegacije vlade i opozicije Venecuele ove sedmice će se sastati u Barbadosu kako bi pokušali prevazići duboku političku krizu u toj zemlji.

Prethodno su neuspješni bili pregovori u Norveškoj, a ta skandinavska zemlja će biti posrednik i u pregovorima u Barbadosu.

“Narod Venecuele, naši saveznici i demokrate su prepoznali potrebu za slobodnim i transparentnim izborima koji će nam omogućiti da prevaziđemo krizu i gradimo bolju budućnost“, poručio je lider venecuelanske opozicije Juan Guaido.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro ranije je pozdravio dogovor o nastavku pregovora.

Venecuelu su potresali protesti i nemiri od 10. januara ove godine kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetosti su eskalirale kada se Guaido, koji je predsjednik Narodne skupštine Venecuele, 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika. Taj potez podržale su Sjedinjene Američke Države i mnoge evropske i latinoameričke zemlje.

Turska, Rusija, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Slični članci

Back to top button