Globus

Novinari izbegli smrt u Gazi

O najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Savet bezbednosti UN sutra će održaće virtuelni sastanak, dok okolne islamske zemlje diplomatskim pritiskom na Izrael pokušavaju da utiču na smirivanje sukoba

TEL AVIV/GAZA, 15. maj 2021.(FoNet) – U bombardovanju Gaze danas je izraelskim projektilima srušena dvanestospratnica u kojon se nalaze redakcije i kacelarije katarske televizije Al-Džazira i novinskih agencija Asošijeted Pres i Frans Pres, ali su novinari napustili svoje prostorije nakon upozorenja da će zgrada biti meta napada za sat vremena, javila je Al Džazira.

Prema izveštaju agencije Rojters, vlasnik zgrade bio je unapred obavešten da će uslediti izraelski napad, pa je zgrada bila evakuisana.

U zgradi su, osim kancelarija medijskih kuća, bili i brojni stanovi, a izraelska vojska nije bila dostupna za komentar, navodi britanska agencija.

Britanski mediji šturo su izvestili o raketiranju zgrade, a televizija Al-Džaziraja direktno je prenela slike razaranja.

“Bombe su pale na naš ofis. Trčali smo niz stepenište od 11. sprata i posmatramo zgradu izdaleka, moleći se da se vojska ipak povuče”, napisao je naTviteru uoči raketiranja dopisnik američke agencije AP iz Gaze Fares Akram.

Sukobi između islamističkog pokreta Hamas, koji je na vlasi u Pojasu Gaze, i izraelska vojska traju od ponedeljka, a prema poslednjim podacima na palestinskoj strani ubijeno je najmanje 139 osoba, od kojih tridesetdevetoro dece, a oko hiljadu ljudi je ranjeno.

Na izraelsku stranu ispaljeno je više od 2300 palestinskih raketa od ponedjeljka i ubijeno je devet osoba, od kojih jedno dete i jedan vojnik, a ranjeno je više od 560, navode agencije, pozivajući se na izraelske izvore.

Izraelska vojska koristi protivratketni sistem “Čelična kupola” i tvrdi da presrela skoro polovinu projektila ispaljenih iz Pojasa gaze.

Izrael je započeo ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jerusalim i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jerusalimu tokom Ramazana.

Slični članci

Back to top button