Globus

BORBE NA BLISKOM ISTOKU

QUDS, GAZA – Izraelski ratni avioni i dalje bombarduju mete u Gazi, javlja balknski sajt AA. U zračnim napadima ubijeno je 313 Palestinaca, a povrijeđeno 1.990, podaci su Ministarstva zdravstva Palestine. Iz izraelske vojske navedeno je da njene “snage nastavljaju s napadima širom Pojasa Gaze”.

Izraelski mediji objavili su da je u napadima oružanog krila Hamasa do sada poginulo 350 Izraelaca, dok je broj povrijeđenih diljem zemlje prešao 1.600.

Izraelski mediji navode da se oko 750 Izraelaca vodi kao nestalo.

Neslužbeni izvještaji otkrivaju da je 750 Izraelaca nestalo, no nisu uključeni nikakvi daljnji detalji, obavio je “The Jerusalem Post”.

Glasnogovornik Hamasovog oružanog krila Brigade Al-Qassam Abu Ubayda izjavio je da su izraelski zatvorenici prisutni posvuda u Pojasu Gaze i naveo da što god Izrael učini ljudima u Gazi, isto će biti učinjeno i izraelskim zatvorenicima.

Hamas je objavio da je broj zarobljenih Izraelaca “mnogostruko veći” nego što to misli izraelski premijer Benjamin Netanyahu te da ih ima po cijelom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Abu Ubayda je rekao za televiziju Al-Aqsa da se nastavlja napad koji je pokrenut kako bi se odbranili džamija Al-Aqsa i palestinski zatvorenici.

Navodeći da se Izrael suočio s dubokom krizom zbog napada, Ubayda je rekao da je “broj izraelskih zarobljenika višestruko veći nego što Netanyahu misli”.

Osvrnuvši se na Netanyahuove prijetnje, Ubayda je rekao: “Prijetite li nam vojskom koja je pala pred nama poput skakavaca, od kojih su stotine ostavile oružje i tenkove pred našim otporom i pobjegle?”

Izrael je artiljerijskom paljbom zasuo i jug Libana, nakon što je Hezbollah iz tog pravca pogodio tri mete u pojasu Shebaa, na jugu Libana, javlja Al Džazira Balkan. Shebaa je područje od oko 40 kvadratnih kilometara, oko kojeg se spore Izrael i Liban, a pod kontrolom je Izraela od 1967. Iz Hezbollaha je saopšteno da su u direktnom kontaktu sa liderima palestinskog otpora, kao i da palestinski napad na Izrael tumače odgovorom na okupaciju i porukom onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom.

Slični članci

Back to top button