Globus

Sirijske opozicione snage vratile kontrolu u sedam naselja u Idlibu

Kršeći postignute smorazume iz Astane, snage Assadovog režima uz podršku ruskih zračnih snaga pokrenule su žestoke napade na Idlib koji je prošle godine proglašen zonom deeskalacije

IDLIB (AA) – Snage sirijske opozicije vratile su kontrolu u sedam od 40 naseljenih mjesta u Idlibu koja su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zauzela u napadima koji su započeti 20. decembra.

Kršeći postignute sporazume iz Astane, snage Assadovog režima uz podršku ruskih zračnih snaga pokrenule su žestoke napade na Idlib koji je prošle godine proglašen zonom deeskalacije.

Režimske snage i njima pridružene proiranske terorističke grupe za šest dana su zauzele 40 naseljenih mjesta u Idlibu, a opozicione snage su uzvratile napade i povratile kontrolu u sedam takvih mjesta.

Opozicione snage povratile su kontrolu u mjestima Dar es Selam, Amdudiye, Sihyan, Babolin, Salihiyye, Keferbasin i Tekane, kao i most Kish koji se nalazi na ruti kojom civili sa juga Idliba bježe ka turskoj granici.

Distrikti Marratinnuman i Saraqib poprišta su najžešćih napada Assadovih režimskih snaga.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Slični članci

Back to top button