Globus

Vijeće Evrope: Govor mržnje i ksenofobija postali problem u Evropi

U godišnjem izvještaju Komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava se na tjeskobu i strahove građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promjena sve više iskorištavaju oni koji za sve krive migrante i manjinske zajednice

STRASBOURG (AA) – Stručna grupa Vijeća Evrope objavila je da su govor mržnje i ksenofobija postali opći problem u Evropi.

U godišnjem izvještaju Komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava se na tjeskobu i strahove građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promjena sve više iskorištavaju oni koji za sve krive migrante i manjinske zajednice.

Komisija također, upozorava na građanske inicijative koje izazivaju podjele u grupe i na ideologije koje govore o nepodudarnosti različitih etničkih, nacionalnih i vjerskih grupa.

“To nisu stavovi samo marginalnih političara, nego sve više uzimaju maha u mnogim političkim strankama i nacionalnim vladama”, navodi ECRI.

U izvještaju se dodaje da su se Evropom u 2018. godini proširili islamofobija i mržnja prema strancima, dok je antisemitizam trajan problem.

Navodi se da su ksenofobija, populizam i govor mržnje u Evropi prošle godine imali utjecaj i na politiku.

Slični članci

Back to top button