Globus

Kina najveći strani investitor u Africi sa investirane 72,2 milijarde dolara za četiri godine

Egipat je privukao najviše stranih investicija, a najveći rast investicija ostvaren u sektoru tehnologija

JOHANEZBURG – Kina je u protekle četiri godine u Africi direktno investirala 72,2 milijarde dolara i najveći je investitor na tom kontinentu.

Mađunarodna konsultantska kompanija Ernest & Toung (EY) objavila je izvještaj o stranim investicijama u Africi u periodu 2014.-2018. godine.

U izvještaju se navodi da je Kina uvjerljivo ispred svih drugih država sa investirane 72,2 milijarde dolara u afričke zemlje.

Na drugom mjestu je Francuska koja je u frankofonske zemlje u Africi u protekle četiri godine investirala 34,1 milijardu dolara.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su treći najveći strani investitor u Africi sa investiranih 30,8 milijardi dolara za četiri godine.

Sektori u koje se najviše investiralo u Africi su maloprodaja, infrastruktura, finansije, telekomunikacije, turizam, mediji i tehnologija.

Egipat je prošle godine privukao najviše stranih investicija. U tu zemlju investirano je 44,8 milijardi dolara. Slijdi Južnoafrička Republika u koju je investorana 41,7 milijardi i Maroko sa 30 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da je drastičan rast investicija ostvaren u sektoru tehnologija i da je širom Afrike otvoreno 600 tehnoloških centara. Najviše tehnoloških firmi ugostile su Južnoafrička Republika, Nigerija i Egipat.

Slični članci

Back to top button