Globus

Rusi i Ukrajinci treba da pregovaraju u Turskoj

Sledi li kraj rata? - pitaju se mnogo analitičari.

Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaće se ove nedelje u Turskoj, javile su danas ukrajinske i ruske novinske agencije, javlja B 92.

Interfaks je citirao rusku komesarku Tatjanu Moskalkovu koja je rekla da će se sastanak sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem održati tokom međunarodnog foruma u ​​Turskoj između četvrtka i subote.

Ona je rekla da je već bilo razgovora o okvirnom dnevnom redu pregovora, ali nije navela detalje. Ukrajinska novinska agencija Ukrinform citirala je Lubinca koji je rekao da je glavno pitanje „povratak naših heroja i heroina“, misleći na razmenu zarobljenika. Rusija i Ukrajina su izvršile brojne razmene zarobljenika, od kojih je poslednja bila juče.

“Odvojeno želimo da pokrenemo pitanje povratka civilnih talaca koje je Ruska Federacija masovno zatočila na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i ne dozvoljava im da se vrate kućama“, rekao je Lubinec.

Ukrajina je osudila prisilnu deportaciju brojnih civila na jugu i istoku zemlje, koje je Rusija proterala iz njihovih domova. Neki su odvedeni u Rusiju ili na Krim koji je pripojila Rusija. Mirovni pregovori između dve zemlje su prekinuti u prvim mesecima ruske invazije i nisu obnovljeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za razgovore, ali su Ukrajina i njen saveznik Sjedinjene Države reagovali skeptično, sugerišući da želi da kupi vreme da se pregrupiše nakon serije poraza i povlačenja.

Slični članci

Back to top button