Globus

Dogovoreno primirje u Nagorno Karabahu radi razmjene zatvorenika i tijela poginulih

Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Ceyhun Bayramov i armenski ministar vanjskih poslova Zohrab Mnatsakanyan sastali su se u Moskvi na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a dogovoreno je da danas 10. oktobra 2020. od 12 sati u humanitarne svrhe počinje prekid vatre za razmjenu zarobljenika, zatvorenika i tijela poginulih

MOSKVA (AA) – Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Ceyhun Bayramov i armenski ministar vanjskih poslova Zohrab Mnatsakanyan sastali su se u Moskvi na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi s sukobima u Nagorno-Karabahu, koji je pod armenskom okupacijom, a sastanak je održan uz posredovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Nakon više od 10 sati sastanka u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je pročitao zajedničku izjavu.

“Danas 10. oktobra 2020. od 12 sati u humanitarne svrhe proglašen je prekid vatre za razmjenu zarobljenika, zatvorenika i tijela poginulih u skladu s posredovanjem i kriterijima Međunarodnog komiteta Crvenog križa”, piše u izjavi.

Napominjući da će se na parametrima režima prekida vatre raditi odvojeno, Lavrov je izjavio da će Azerbejdžan i Armenija započeti temeljne pregovore uz posredovanje predstavnika Grupe iz Minska pri Organizaciji za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) kako bi se postiglo rano mirno rješenje na temelju principa rješavanja tog pitanja.

Lavrov je, također, izjavio da su strane potvrdile da se format pregovaračkog procesa nije promijenio.

Slični članci

Back to top button