Globus

Stručnjaci UN-a: Vakcina protiv COVID-19 treba biti dostupno svim ljudima

- Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi, naveli su u saopćenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji

ŽENEVA (AA) – Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih korona virusom, poručila je u četvrtak u Ženevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

“Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi“, naveli su u saopštenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji.

Naglasili su da osobe s invaliditetom, starije osobe, manjinske zajednice, starosjedilački narodi, interno raseljene osobe, ljudi pogođeni ekstremnim siromaštvom i svi oni koji žive u prenaseljenim sredinama, trebaju dobiti podršku svojih Vlada.

“Napredak biomedicinskih nauka vrlo je važan za ostvarivanje prava na zdravlje. Ali jednako su važna i sva ljudska prava. COVID-19 je ozbiljan globalni izazov. Ali to je i poziv na buđenje za revitalizaciju načela ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da se na sve politike vezane za zdravlje moraju primjenjivati principi nediskriminacije, participacije, osnaživanja i odgovornosti.

Eksperti UN-a su na kraju naveli i da vakcina protiv COVID-19, kada bude razvijeno, treba biti dostupno svim ljudima bez ikakve diskriminacije.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button