Globus

Novi Zeland: U erupciji vulkana poginulo najmanje 13 osoba

Helikopter je sletio na Bijeli otok, uprkos opasnosti te su evakuisane desetine preživjelih, od kojih su neki kritično povrijeđeni. Nekoliko sati nakon katastrofe, vlasti su navele da je mjesto i dalje previše opasno za spasioce da traže nestale

WHAKATANE (AA) – Vulkan na novozelandskom Bijelom ostrvu, popularnom turističkom odredištu, eruptirao je u ponedjeljak usmrtivši najmanje 13 osoba.

Vlasti su navele da je poginulo pet osoba, a nestalo je osam, za koje se vjeruje da su smrtno stradali.

Helikopter je sletio na Bijeli otok, uprkos opasnosti te su evakuisane desetine preživjelih, od kojih su neki kritično povrijeđeni. Nekoliko sati nakon katastrofe, vlasti su navele da je mjesto i dalje previše opasno za spasioce da traže nestale.

Avion je letio iznad ostrva više puta i “ni u jednom trenutku nisu viđeni znakovi života”, rekla je premijerka Jacinda Ardern.

Među nestalim i ranjenim, uključuju Novozelanđane, su i turisti iz Sjedinjenih Država, Kine, Australije, Britanije i Malezije.

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama (NEMA) izdala je nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije.

Vlasti su saopštile da je tada na ostrvu bilo 47 ljudi. Neki su šetali uz krater neposredno prije erupcije.

Slični članci

Back to top button