Globus

Velika kupovna moć muslimana u Evropi

Činjenica da su islamske finansije otpornije na krize, stabilnije su i pravednije od konvencionalne ekonomije, tvrdi Еnsar Kuč, rođen 1987. godine u Rožajama. Pohađao je Vojnu akademiju i radio u Ministarstvu odbrane Njemačke. Završio je i studij poslovne administracije sa specijalizacijom za islamske finansije, a trenutno je direktor prodaje u INAIA, prvom islamskom FinTechu u Njemačkoj.

Islamska ekonomija u Evropi svoj intezivniji razvoj duguje, prije svega, generacijama muslimana koji su rođeni i odrasli u Evropi i koji tu žele investirati svoj sredstva, javlja sajt AA.

“Za muslimane općenito, interes za islamske finansije porastao je kada druga i treća generacija imigranata više nije imala za cilj slati sav svoj kapital u domovinu, već se javila želja za izgradnjom održive budućnost u Evropi. Kupovna moć muslimana u evropskim zemljama je vrlo visoka, shodno tome, povećava se interes za proizvode koji odgovaraju njihovim etičkim i moralnim principima. Ne samo u oblasti finansija već i za hranom, odjećom, turizam, halal restoranima itd. Sve više je uspješnih kompanija u Evropi čiji su vlasnici muslimani”, pojašnjava Ensar Kuč.

Broj muslimana u Evropskoj uniji se iz godine u godinu povećava, a izlaskom Velike Britanije muslimanske zajednice u Njemačkoj i Francuskoj dobivaju na značaju jer je London godinama evropski centar islamskog bankarstva. S druge strane to je prilika da Njemačka postane lider unutar EU.

“Ako uzmete u obzir da u Njemačkoj, pored INAIA-e, imamo i islamsku banku i nekoliko manjih islamskih finansijskih kompanija, Njemačka ima mogućnost da bude lider u islamskim finansijama u EU”, dodaje Kuč.

Turske zajednice su vrlo brojne i dobro organizovane u Evropi, a njihov ekonomski potencijal i kupovna moć mjeri se u milijardama eura.

“Prema najnovijim studijama, kupovna moć samo turske zajednice u Njemačkoj iznosi oko 20 milijardi eura i ona se iz godine u godinu povećava. U novoj generaciji također je primjetan porast akademski obrazovanih osoba koje su se uspješno etablirali u velikim korporacijama, u nauci, politici i drugim oblastima i koji nude dodatnu vrijednost za ovo društvo. Posebno ističem zadnji slučaj koji ima svjetski značaj, a to je da su njemački naučnici porijeklom iz Turske razvili prvu vakcinu za COVID-19”, ističe Kuč.

Slični članci

Back to top button