Globus

MVP Turske osudio armenski raketni napad: Međunarodna zajednica trebala bi zaustaviti ovo bezakonje

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske navode kako je u raketnom napadu pogođen stambeni objekat udaljen oko 100 kilometara od zone sukoba, te kako armenski napadi kojima se krši primirje predstavljaju jasan odraz uobičajenog okupacijskog i agresivnog mentaliteta

ANKARA (AA) – Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije je osudilo raketni napad Armenije na azerbejdžanski grad Ganju i kršenje prekida vatre, te poručilo da bi međunarodna zajednica trebala zaustaviti ovo bezakonje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oštro osuđujemo raketni napad Armenije na drugi po veličini grad Azerbejdžana, Ganju, kojim je danas prekršen humanitarni prekid vatre”, piše u saopćenju iz MVP-a Turske.

Naglašeno je kako je u raketnom napadu, u kojem je poginulo najmanje devet i ranjeno 39 civila, pogođen stambeni objekat udaljen oko 100 kilometara od zone sukoba. Istaknuto je kako je posljednji napad novi primjer provokacija armenske administracije s ciljem širenja sukoba izvan okupiranih azerbejdžanskih teritorija.

“Ovaj napad također otkriva da Armenija ne vidi nikakav problem u kršenju međunarodnog humanitarnog prava i da ne razumije jezik primirja, kako bi nastavila svoju nelegitimnu okupaciju. Ove agresivne akcije Armenije nisu iznenađujuće, oni su jasan odraz uobičajenog okupacijskog i agresivnog mentaliteta. Međunarodna zajednica trebala bi zaustaviti ovo bezakonje”, poruka je MVP-a Turske.

Na kraju su upućene i riječi saučešća porodicama stradalih u sinoćnjem napadu te još jednom potvrđena podrška Turske Azerbejdžanu.

Slični članci

Back to top button