Globus

Plate u Velikoj Britaniji ubrzano rastu

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), novčana primanja bez bonusa u periodu maj-juli porasla su za 3,8 posto, dok su plate, uključujući bonuse, porasle za četiri posto, što je najviše od sredine 2008. godine

LONDON (AA) – Plate u Velikoj Britaniji nastavljaju rasti snažnim tempom, dok je i broj zaposlenih na rekordnom nivou, pokazali su najnoviji zvanični podaci tamošnjih državnih institucija.

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), novčana primanja bez bonusa u periodu maj-juli porasla su za 3,8 posto, dok su plate, uključujući bonuse, porasle za četiri posto, što je najviše od sredine 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8 posto, dok je procijenjena stopa zaposlenosti ostala na rekordnih 76,1 posto.

“Stopa zaposlenosti je već nekoliko mjeseci prilično konstantna, dok je stopa nezaposlenosti posljednji put bila niža krajem daleke 1974. godine”, kazao je David Freeman iz ONS-a.

Istakao je također da podaci ONS-a pokazuju da je od početka ove godine zabilježen najbrži rast plata (uključujući bonuse) u posljednjih 11 godina, te da je na tržištu rada trenutno zaposleno 32,8 miliona ljudi, što je, kako je kazao, novi rekord za Veliku Britaniju.

Slični članci

Back to top button