Globus

Edward Snowden saopštio da je cenzurirano kinesko izdanje njegove nove knjige

Kinesko izdanje moje nove knjige #PermanentRecord je upravo cenzurirano. To krši odredbe sporazuma o izdavanju i ja ću se suprotstaviti na način kako znam najbolje. Vrijeme je zviždanje, poručio je Snowden na Twitteru

ISTANBUL (AA) – Bivši agent američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i zviždač Edward Snowden izjavio je da je cenzurirano kinesko izdanje njegove posljednje knjige “Permanent Record“.

“Kinesko izdanje moje nove knjige #PermanentRecord je upravo cenzurirano. To krši odredbe sporazuma o izdavanju i ja ću se suprotstaviti na način kako znam najbolje. Vrijeme je zviždanje“, poručio je Snowden na Twitteru.

Snowden je ranije kazao da zbog američkih sankcija neće zaraditi ni dolar od kineskog izdanja knjige, ali da mu to ne smeta jer nije ni pisao da bi se obogatio.

On je pozvao čitatelje da mu pomognu u otkrivanju koje stranice knjige nedostaju u kineskom izdanju.

Zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata, uključujući i tajne snimke telefonskih razgovora mnogih svjetskih zvaničnika, Snowden se u SAD-u tereti za špijunažu i izdaju i prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do 30 godine.

Slični članci

Back to top button