Globus

Komšić razgovarao s Macronom i rekao mu kako su njegove riječi izazvale uznemirenost u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako je BiH, po ocjenama i partnerskih zemalja i službi, vrlo pouzdan saveznik i saradnik

PARIZ – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom boravka u Parizu izjavio je kako je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kazao da su njegove riječi u nedavnom intervjuu za ”The Economist“ unijele mnogo uznemirenosti u BiH.

Komšić je kazao kako je na dočeku iskoristio priliku da razgovara s Macronom, koji je nedavno kazao da je ”BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”.

”To je jedan od razloga zašto sam se nepredviđeno, pa možda i nediplomatski dugo, zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja jer sam iskoristio priliku da predsjedniku Macronu kažem da je ta jedna njegova jedna rečenica u intervjuu za ‘The Economist’ izazvala dosta uznemirenosti u BiH, da je riječ o stvarima koje nisu tačne, da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koje smo mu dostavili, a potrudili smo se i ovdje preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsjednika Macrona, te da o tome moramo posebno razgovarati“, rekao je Komšić.

Dodao je kako je Macron rekao da se slaže kako moraju o tome posebno razgovarati, a sinoć je dogovarano vrijeme.

Komšić je pojasnio kako postoji mogućnost da se susretnu tokom dana i porazgovaraju o tome.

Upitan šta još BiH može učiniti budući da se ovo pitanje pojavljuje s vremena na vrijeme na međunarodnoj sceni, Komšić je kazao kako se to pitanje prvi put pojavilo u izjavama zvaničnika iz susjedne zemlje, prvenstveno hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

”Moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste i razgovorima koje imaju bilateralno s drugim šefovima država, premijerima i tako dalje. Riječ je o notornoj neistini. Mi imamo precizne podatke, to nisu podaci koje smo samo mi skupljali, to se radi u saradnji s prijateljskim zemljama, partnerima, to se radi i u saradnji službi sigurnosti ne samo u BiH ili regiji, nego i mnogo šire“, pojasnio je Komšić.

Slični članci

Back to top button