Globus

Turska odbacila stav SAD

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da se američka odluka ne temelji na pravnoj osnovi, uz ocenu da će otvoriti "duboku ranu" u bilateralnim odnosima.

ANKARA, 24. april 2021.(FoNet) – Turska je večeras odbacila i osudila ocene Vašingtona da je Osmansko carstvo nad Jemenima 1915. počinilo genocid i poručila da bi Sjedinjene Države trebalo da sagledaju i spostvenu prošlost i sadašnjost, javljaju agencije nakon što je američki predsednik danas izjavio da narod SAD poštuje sve Jermence koji su poginuli u genocidu pre 106 godina.

“Snažno osuđujemo i odbacujemo izjave američkog predsednika koje samo ponavljaju optužbe onih kojima je jedina agenda neprijateljstvo prema našoj zemlji”, objavio je na Tviteru portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin.

“Savetujemo američkom predsedniku da sagleda prošlost i sadašnjost vlastite zemlje”, citira agencija Rojters poruku turskog zvaničnika.

Agencija Frans pres javlja da je predsednik Turske Redžep Taip Erdogan osudio uplitanje u unutrašnja pitanja Turske.

“Nikome ne koristi to što rasprave – kojima bi trebalo da se bave istoričari – politiziraju treće strane služeći se njima kao instrumentom za upletanje u našu zemlju”, naveo je je Erdogan u poruci jermenskom patrijarhu u Istanbulu.

“Ova izjava SAD koja iskrivljuje istorijske činjenice, nikada neće biti prihvaćena u savesti turskog naroda i otvoritće duboku ranu koja će naštetiti međusobnom poverenju i prijateljstvu”, navodi ministarstvo u Ankari.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu reagovao je samo nekoliko minuta nakon objave Bele kuće koja je ocenila da je nad Jermenima počinjen genocid.

“Reči ne mogu da promene ili ponovno ispišu istoriju. Ni od koga i ni o čemu nećemo učiti o vlastitoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde”, ocenio je Čavušoglu.

Turski šef diplomatije poručio je da “potpuno odbacuje izjavu koja se temelji samo na populizmu”.

Sjedinjene Države trebale bi sagledati vlastitu prošlost i sadašnjost, odgovorila je Ankara Washingtonu koji je u u subotu turski pokolj nad Armencima iz 2015. službeno priznao za genocid što Turska naziva političkim oportunizmom i populizmom.

Američki šef države Džozef Bajden izjavio je ranije danas da američki narod poštuje sve Jermene koji su poginuli u genocidu pre 106 godina, što je u izveštajima zapadnih agencija ocenjeno mkao odstupanje od višedecenijske tradicije Vašingtona da pažljivo bira izraze za pokolj kako ne bi uvredio zvaničnu Ankaru. 

Slični članci

Back to top button