Globus

Sudan: Bivši predsjednik Bashir osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije

Ovo je prva presuda u nizu pravnih postupaka protiv 75-godišnjeg al-Bashira, kojeg također traži i Međunarodni krivični sud zbog optužbi za ratne zločine i genocid povezan sa sukobom u Darfuru 2000-tih

KHARTOUM (AA) – Sud u Sudanu osudio je u subotu na dvije godine zatvora bivšeg predsjednika Omara al-Bashira zbog pranja novca i korupcije.

Ovo je prva presuda u nizu pravnih postupaka protiv 75-godišnjeg al-Bashira, kojeg također traži i Međunarodni krivični sud zbog optužbi za ratne zločine i genocid povezan sa sukobom u Darfuru 2000-tih.

Al-Bashira je u aprilu vojska uklonila s vlasti nakon višemjesečnih građanskih protesta protiv njegove vladavine. Poslije svrgavanja s vlasti, odveden je u zatvor Kober u Khartoumu.

Nakon njegovog svrgavanja, vlasti su iz kuće al-Bashira oduzele sedam miliona eura, 351.000 dolara i pet miliona sudanskih funti.

Presuda dolazi godinu dana nakon što su sudanski demonstranti prvi put započeli pobunu protiv al-Bashirove autoritarne vladavine koja traje tri decenije.

Za to vrijeme, Sudan se našao i na američkoj listi za sponzorisanje terorizma, a ekonomiju ove afričke zemlje su uništile godine lošeg upravljanja i američke sankcije.

Slični članci

Back to top button