Globus

Delegacija UNHCR-a posjetila tražioce azila na grčkoj granici, pohvale za Tursku

Predstavnik UNHCR-a Garelli je kazao da je odnos Turske prema migrantima i izbjeglicama vrijedan svake pohvale i odličan primjer za ostatak svijeta

EDIRNE (AA) – Delegacija Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) posjetila je tražioce azila koji na grčkoj granici čekaju u nakani da uđu u Evropsku uniju.

Delegaciju predvodi zamjenik izaslanika UNHCR-a za Tursku Jean Marie Garelli koji se potom sastao sa zamjenikom guvernera turske pogranične provincije Edirne Yusufom Gulerom.

Guler je kazao da je turski narod i u slučaju tražilaca azila pokazao svoje gostoprimstvo i velikodušnost.

Zamjenik guvernera Edirnea Guler je pak kazao da su tražiocima azila, pvenstveno djeci i ženama, osigurane su sve potrebe, hrana i zdravstvena njega.

“Turska tražioce azila ne dočekuje bombama, već otvorenih ruku i srca. Pokušavamo pomoći tim ljudima i to na najbolji mogući način“, kazao je Guler.

Predstavnik UNHCR-a Garelli je kazao da je odnos Turske prema migrantima i izbjeglicama vrijedan svake pohvale.

Ističući da je radio u mnogim zemljama koje su primile azilante, Garelli je kazao da je to što Turska čini iznad svake razine.

“Turska je zemlja u kojoj sam vidio da se migranti i izbjeglice primaju i podržavaju veoma dobro. To je odličan primjer za ostatak svijeta. Zadovoljstvo je raditi ovdje“, kazao je Garelli.

Sastanku su prisustvovali i čelnici Ureda za migracije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske.

Slični članci

Back to top button