Globus

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio hitno oslobađanje uposlenika AA u Egiptu

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara CPJ saopćila je da je kontaktirala ured Glavnog državnog tužioca i Informacioni servis u Egiptu kako bi dobila više informacija o policijskoj operaciji, ali da još uvijek čeka odgovore od tih institucija

NEW YORK (AA) – Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je danas na hitno oslobađanje četiri uposlenika Anadolu Agency (AA) koji su privedeni tokom sinoćnjeg upada u ured AA u Kairu.

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara CPJ saopćila je da je kontaktirala ured Glavnog državnog tužioca i Informacioni servis u Egiptu kako bi dobila više informacija o policijskoj operaciji, ali da još uvijek čeka odgovore od tih institucija.

“Novinari koji rade u Egiptu ne bi trebali raditi u strahu da će biti iskorišteni za političke razmjerice među državama“, poručio je koordinator CPJ-a za Bliski istok Sherif Mansour.

Iz CPJ-a su dalje poručili da nadležne egipatske vlasti trebaju hitno osloboditi jučer privedene uposlenike Anadolu Agency i prestati koristiti lažne optužbe zarad uznemiravanja i ušutkivanja medija.

Egipatska policija sinoć je izvršila upad u ured AA u Kairu i privela četiri uposlenika, među kojima je i jedan državljanin Turske te ih odvela u nepoznatom pravcu.

Slični članci

Back to top button