Globus

Netanyahu ponovio plan skore aneksije većeg dijela okupirane Zapadne obale

Nametnut ćemo izraelski suverenitet u Jordanskoj dolini i regiji Mrtvog mora čim formiramo novu vladu, kazao je Netanyahu danas na sjednici izraelske vlade koja je prvi put od okupacije Zapadne obale održana u Jordanskoj dolini

JERUSALEM (AA) – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu I danas je ponovio predizborno obećanje da će aneksijom Izraelu pripojiti veći dio okupirane Zapadne obale.

“Nametnut ćemo izraelski suverenitet u Jordanskoj dolini i regiji Mrtvog mora čim formiramo novu vladu“, kazao je Netanyahu danas na sjednici izraelske vlade koja je prvi put od okupacije Zapadne obale održana u Jordanskoj dolini.

On je kazao da je formirao i tim koji radi na pripremi plana aneksije na Zapadnoj obali, a na čelu tima je šef njegovog kabineta.

Najavivši i aneksiju ostatka Zapadne obale, Netanyahu je kazao da će to sve biti sadržano u takozvanom “sporazumu stoljeća“ kojeg bi Sjedinjene Američke Države (SAD) uskoro trebale objaviti za Bliski istok.

Prvobitno je Netanyahu  u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika. Izraelske vlasti su od okupacije iz 1967. godine na području okupirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema izgradile oko 100 ilegalnih naselja u kojima trenutno živi blizu 650.000 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile organizacije Ujedinjenih nacija, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.

Slični članci

Back to top button