Globus

Italija: Blizu 8.000 ljekara se odazvalo na apel vlade za pomoć u borbi protiv koronavirusa

- Zdravstveni sistem Italije pred kolapsom je nakon što su bolnice postale premale da prime sve pacijente, a medicinsko osoblje prinuđeno je raditi u izuzetno teškim uslovima i bez adekvatnog odmora

RIM (AA) – Blizu 8.000 ljekara različite životne dobi odazvalo se na apel vlade Italije za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa u toj zemlji.

U Italiji je koronavirusom zaraženo 53.578 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je 4.825 oboljelih. Među umrlim je i najmanje 18 ljekara.

Zdravstveni sistem te zemlje pred kolapsom je nakon što su bolnice postale premale da prime sve pacijente, a medicinsko osoblje prinuđeno je raditi u izuzetno teškim uslovima i bez adekvatnog odmora.

Vlada te zemlje jučer je objavila apel ljekarima bez profesionalnog angažmana da se jave za potrebe formiranje dodatnog tima od 300 ljekara.

Danas je saopćeno da se na apel odazvalo 7.923 ljekara spremnih da rade na prvim frontovima borbe protiv koronavirusa.

“Zadivljeni smo odzivom najboljeg u Italiji, ljekara svih dobnih grupa, od mladih do ljekara osamdesetogodišnjaka, koji su spremni izaći na teren“, kazao je italijanski ministar regionalnih poslova Francesco Boccia.

Slični članci

Back to top button