Globus

Sidran na ručku kod Emanuela Makrona

PARIS – Književnik Abdulah Sidran danas je u Jelisejskoj palati bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija, Makron je priredio ručak za pisce i istoričare na kojem su bili Klaudio Magris iz Italije, Fernand Savatero iz Španije, Jens Kristijan Grondal iz Danske, Agnes Heler iz Mađarske, Rom Rimen iz Holandije i Simon Šam iz Velike Britanije.

Sidran je nakon sastanka rekao sarajevskom “Avazu” da je tema razgovora posvećena opasno narastajućim neofašističkim tendencijama u Evropi.

“Nakon ručka o ovoj temi razgovarali smo gotovo tri sata. Kao pisac iz Bosne i Hercegovine, kazao sam mu da se Bosna osjeća ostavljenom i iznevjerenom i da od Evrope ne traži ništa drugo nego da se i na nju primjenjuju ista mjerila i isti standardi koji se primjenjuju na ostale evropske države”, rekao je Sidran.

Dodao je da su i ostali intelektualci govorili o problemima koji tište njihove zemlje.

“Svaki intelektualac govorio je i navodio primjere iz svojih zemalja. To nisu identična iskustva, ali je suština jasno izdata u deklaraciji koju je potpisala grupa intelektualaca u januaru, među kojima sam bio i ja, a povodom upravo zastrašujućeg neofašističkog kretanja u Evropi”, zaključio je Sidran.

photo: FB

Slični članci

Back to top button