Balkan

Uvećan izvoz oružja

Prema posljednjim podacima, za deset mjeseci ove godine, Republika Srpska je izvezla oružja i municije u vrijednosti milion i po maraka, dok je s druge strane Federacija BiH ostvarila izvoz u vrijednosti od 159 miliona maraka, piše sedmičnik Stav.

Izvoz proizvoda namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine konstantno raste u posljednjih nekoliko godina, a razlog je prije svega oporavak nekoliko ključnih preduzeća iz ove oblasti u Federaciji BiH te razvoj novih proizvoda, koji, s manje ili više uspjeha, privlače i nove kupce na svjetskom tržištu.

Prema zvaničnim podacima, izvoz oružja i municije u prošloj godini iznosio je 205 miliona maraka. Izvoz oružja 2017. godine iznosio je 193 miliona maraka, dok je godinu ranije izvoz iznosio 57 miliona maraka. Dakle, za tri godine je izvoz povećan tri puta.

Gledajući listu najznačajnijih kupaca našeg oružja i municije može se zaključiti da je u ovoj godini među 10 najznačajnijih kupaca samo Turska članica NATO-a, dok su ostale zemlje članice NATO-a ispale sa liste najvećih kupaca.

Slični članci

Back to top button