Globus

Da li su naučnici pronašli antitelo koje blokira koronu?

NEW YORK – Naučnici iz američke biofarmaceutske kompanije „Sorento Terapeutiks“ saopštili su da su pronašli antitelo koje je u stanju da u potpunosti blokira virus korona, javlja Sputnik.

Stručnjaci kompanije istraživali su milijarde antitela, od kojih se na stotine pokazalo sposobnim da utiču na virus korona. Naučnici su ih proučili i otkrili da je jedno od njih, STI-1499, u stanju da pruži stopostotnu zaštitu ljudskim ćelijama od infekcije koju izaziva SARS-KOV-2.

Prema navođenju „Sorento Terapeutiks“, princip delovanja antitela je u tome što ono „obavija“ virus i uklanja ga iz organizma u roku od četiri dana.

„Ističemo da je ovo lek. Postoji rešenje koje definitivno deluje“, izjavio je za „Foks Njuz“ osnivač kompanije, doktor Genri Dži.

Naučnik je rekao da su se ispitivanja za sada sprovodila samo u laboratorijskim uslovima i da zbog toga kompanija ne može da proizvodi lekove.

Istovremeno, Dži je dodao da u slučaju primene preparata za lečenje karantinske mere mogu biti ukinute. „Ukoliko budemo imali neutralizujuće antitelo u organizmu, fizička distanca neće biti potrebna“, objasnio je naučnik.

Slični članci

Back to top button