Globus

SAD nudile milione dolara kapetanu iranskog tankera, a potom i prijetile

“List “Financial Times“ navodi da je specijalni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook direktno slao e-mail poruke kapetanu iranskog broda i od njega tražio da uplovi u vode u kojima bi bio na dohvat ruke američkoj mornarici

ANKARA (AA) – Američki State department nudio je više miliona dolara kapetanu iranskog tankera da uplovi u vode u kojima bi ga mornarica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mogla zaplijeniti.

“List “Financial Times“ navodi da je specijalni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook direktno slao e-mail poruke kapetanu iranskog broda Akhileshu Kumaru koji je državljanin Indije.

Kapetan Kumar upravljao je iranskim tankerom koji je početkom jula zaplijenila britanska mornarica na Gibraltaru, a koji je sredinom augusta oslobođen presudom suda na Gibraltaru.

Prvu poruku Hook je Kumaru poslao 26. augusta i u tekstu pod naslovom “Imam dobre vijesti za vas“ mu je ponudio nekoliko miliona dolara ako skrene s brodom u vode u kojima ga američke znage mogu zaplijeniti.

Kapetan nije odgovorio na tu, pa je Hook poslao i drugu poruku koja je bila prijetećeg sadržaja.

“S novcem kojeg vam nudimo možete imati lijep život i biti mirni u starosti. Ako ne prihvatite to, život će vam postati mnogo teži“, naveo je Hook u poruci kapetanu Kumaru.

Kapetan iranskog tankera nije odgovarao na poruke.

Iz State departmenta su potvrdili informaciju da je kapetanu iranskog broda nuđen novac.

Britanska mornarica je 4. jula na Gibraltaru zaplijenila iranski tanker “Grace1“ koji je plovio pod zastavom Paname. Zaplijenjen je pod optužbom da je prevozio naftu u Siriju i tako kršio međunarodne sankcije.

Uprkos pritužbama SAD-a i zahtjeva za izručenje, sud na Gibraltaru je 15. augusta oslobodio iranski tanker i njegovu posadu. Tanker je brzo napustio Gibraltar, ali sa istaknutom zastavom Irana i pod imenom “Adrian Darya-1“.

Tanker plovi sa 2,1 milion barela sirove nafte i do sada nije uspio naći sigurnu luku za uplovljavanje, a prije dva dana posada je u blizini Sirije isključila sistem za automatsko praćenje i predstavljanje. Iran nije otkrio kuda plovi tanker, niti ko je kupac nafte.

Slični članci

Back to top button