Globus

Pakistan već 40 godina utočište afganistanskim izbjeglicama

Najnoviji zvanični podaci pakistanskih vlasti pokazuju da u toj zemlji trenutno živi oko 2,8 miliona Afganistanaca, dok Visoki komeserijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) tvrdi da ih je oko 1,4 miliona

ISLAMABAD (AA) – Nakon nemira i nestabilnosti izazvanih razmještanjem sovjetske armije u Afganistanu 1979. godine, blizu sedam miliona ljudi je moralo napustiti svoja ognjišta, a susjedni Pakistan je već 40 godina utočište mnogim afganistanskim izbjeglicama.

Prema nekim podacima, afganistanske izbjeglice danas čine oko jedan posto ukupnog pakistanskog stanovništva, a mnogi su već odavno odustali od povratka u domovinu i ostali živjeti u Pakistanu.

Najnoviji zvanični podaci pakistanih vlasti pokazuju da u toj zemlji trenutno živi oko 2,8 miliona Afganistanaca, dok Visoki komeserijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) tvrdi da ih je oko 1,4 miliona.

  • Samo 850 hiljada Afganistanaca posjeduje ličnu dokumentaciju

Poslije Turske, Pakistan je zemlja u svijetu s najvećim brojem izbjeglica, iako većina Afganistanaca u Pakistanu nema pravni status.

Prema podacima Komisije za probleme nerazvijenih regija pri Senatu Pakistana, samo 850 hiljada Afganistanaca u toj zemlji posjeduje ličnu dokumentaciju ili neki drugi zvanični dokument o porijeklu.

Oko 500 hiljada Afganistanaca nije uopšte registrovano ni u jedan službeni dokument, osim što su vode kao izbjeglice.

Marjoleine Zieck, profesorica međunarodnog izbjegličkog prava, u tekstu koji je napisala za Međunarodni časopis o pravu izbjeglica navela je da samo 25 posto Afganistanaca ima status izbjeglica u Pakistanu.

S druge strane, Afganistanci koji nemaju izbjeglički status lišeni su mnogih prava.

Prema pakistanskom zakonu koji je donesen 1997. godine, samo osobama, koje dolaze iz drugih zemalja, a koje imaju status izbjeglice, dozvoljeno je da rade i otvore bankovni račun u Pakistanu.

  • Značajan broj Afganistanaca u toj zemlji neregistrovani

Značajan broj Afganistanaca koji borave u toj zemlji su neregistrovani te pokušavaju preživjeti snalazeći na razne načine, a većina živi od nadničkih poslova.

Značajan broj stanovnika Afganistana izbjegao je u Pakistan odmah nakon agresije SSSR-a 1979. godine, tako da je u narednih deset godina u susjednu zemlju izbjeglo oko 3,3 miliona Afganistanaca, ali su se neki već narednih godina vratili u domovinu, posebno u pogranična područja.

Ipak, većina onih koji su ostali u Pakistanu odlučili su nastaviti živjeti u toj zemlji zbog terorizma i stalnih unutrašnjih nemira u njihovoj domovini.

Prema izvještaju UNHCR-a iz decembra 2019. godine, između 2002. i 2019. godine u domovinu se vratilo oko 4,3 miliona, a tokom 2019. godine više od 6 hiljada Afganistanaca.

  • Afganistanske izbjeglice smještene u 54 kampa

Prema nekim podacima, u Pakistanu je do 1988. godine otvoreno oko 340 izbjegličkih kampova, dok su afganistanske izbjeglice danas smještene u ukupno 54 kampa na različitim lokacijama izvan gradova, a većina kampova se nalazi u blizini Peshawara.

Prema podacima UNHCR-a, polovina Afganistanaca, kojima su uskraćena prava poput zdravstva i obrazovanja, mlađi su od 18 godina. Afganistanski komeserijat za izbjeglice tvrdi da je 74 posto od 2,8 miliona Afganistanaca, za koje se procjenjuje da su u zemlji, rođeno u Pakistanu.

  • Djeci afganistanskih i bangladeških izbjeglica dati državljanstvo

Imran Khan, premijer Pakistana, koji je došao na vlast u augustu 2018. godine, u obraćanju iste godine je izjavio da djeci afganistanskih i bangladeških izbjeglica rođenoj u toj zemlji treba dati državljanstvo.

Istakao je da su djeci rođenoj u Pakistanu uskraćena mnoga prava, posebno na obrazovanje i zdravstvo, zbog čega su ga neki krugovi optužili za podršku afganistanskim izbjeglicama.

Neki građani Pakistana su pozdravili ovaj prijelog, dok se neki zalažu da ne samo djeca već i sve izbjeglice trebaju dobiti državljanstvo te zemlje.

Komisija za probleme nerazvijenih regija pri Senatu Pakistana prošlog mjeseca je saopćila da bi izbjeglice u toj zemlji trebale imati pravo na dvojno državljanstvo.

Dok traju rasprave o položaju i pravima izbjeglica u Pakistanu, UNHCR ulaže ogromne napore i provodi razne projekte kako bi se poboljšao kvalitet života te nivo obrazovanja Afganistanaca koji žive u Pakistanu.

U Islamabadu se sutra održava konferencija o položaju afganistanskih izbjeglica u Pakistanu kojoj će prisustvovati i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i predstavnici iz oko 20 zemalja.

Slični članci

Back to top button