Globus

105. godišnjica pomorske bitke na Canakkaleu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Canakkalea i poručio da oni koji ne znaju šta se prije stoljeće događalo na tom mjestu ne mogu razumjeti ni borbu koju Turska vodi sa današnjim izazovima i prijetnjama

CANAKKALE (AA) – Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 105. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea.

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i istoriji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja korona virusa, Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Galipolju obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen obilježja posvećena herojima koji su živote položili kao šehidi na Galipolju.

Delegacija predvođena guvernerom provincije Canakkale Orhanom Tavlijem položila je vijenac na spomen obilježju Mustafe Kemala Ataturka na Trgu Republike.

Ceremonijom intoniranja turske himne i podizanjem zastave odata je počast šehidima Canakkalea.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Canakkalea i poručio da oni koji ne znaju šta se prije stoljeće događalo na tom mjestu ne mogu razumjeti ni borbu koju Turska vodi sa današnjim izazovima i prijetnjama.

Erdogan je u poruci povodom Dana šehida i 105. godišnjice pomorske bitke na Galipolju naveo da je to bio ep o herojstvu i hrabrosti kojeg je turski narod ispisao domoljubljem, zajedništvom i slogom.

“Bitka na Canakkaleu je slavna bitka koja nam pokazuje šta se sve može uraditi predanom borbom naroda za odbranu nezavisnosti, časti i domovine, bez obzira na poteškoće. To je jedna bila jedna od prekretnica u našoj nacionalnoj istoriji i najavljivač Rata za nezavisnost“, naveo je Erdogan.

Ukazujući na bratstvo, slogu i jedinstvo turskog naroda koji su bili ključni faktor u pobjedi na Canakkaleu, Erdogan je poručio da duh Canakkalea predstavlja svojevrsnu najavu pobjede u svakoj časnoj borbi u kojoj je narod ujedinjen.

Erdogan je odao počast svim šehidima i borcima koji su učestvovali u borbama na Canakkaleu, uključujući i vojskovođu i osnivača moderne Republike Turske Ataturka.

Slični članci

Back to top button