Globus

OIC će održati vanredno zasjedanje zbog Netanyahuove izjave

Yousef A. Al-Othaimeen, generalni sekretar OIC-a, izjavio je da je vrlo važno što će biti održano zasjedanje na kojem će se raspravljati o izjavi izraelskog premijera

DŽEDDA (AA) – Organizacija za islamsku saradnju (OIC) u nedjelju će održati vanredno zasjedanje na kojem će se raspravljati o izjavi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će aneksirati Jordansku dolinu.

U saopštenju OIC-a se navodi da ovakav pokušaj predstavlja krajnje opasan nasrtaj na prava palestinskog naroda.

Yousef A. Al-Othaimeen, generalni sekretar OIC-a, izjavio je da je vrlo važno što će biti održano zasjedanje na kojem će se raspravljati o izjavi izraelskog premijera.

“Na sastanku će se razgovarati o hitnim političkim i pravnim koracima protiv ovog neprijateljskog stava”, rekao je Al-Othaimeen.

Naglasio je također da je izraelska vlada odgovorna za posljedice nezakonitih izjava Netanyahua.

– Netanyahu rekao da će Izrael nametnuti suverenitet nad Jordanskom dolinom

Netanyahu je u utorak rekao da će Izrael nametnuti svoj suverenitet nad Jordanskom dolinom i drugim naseljima u okupiranoj Zapadnoj obali, ukoliko pobijedi na izborima u Izraelu sljedeće sedmice.

Oko 70.000 Palestinaca, kao i oko 9.500 jevrejskih doseljenika, trenutno živi u Jordanskoj dolini, velikom plodnom pojasu zemlje koji čini otprilike jednu četvrtinu Zapadne obale.

Izrael tvrdi da je dolina od vitalnog značaja za njegovu sigurnost i dosljedno je odbacuje ideju da se odrekne bilo kojeg dijela u bilo kakvoj budućoj nagodbi s Palestincima.

 Netanyahu obećao da će aneksirati sva naselja na Zapadnoj obali

Ranije ovog mjeseca Netanyahu je ponovio obećanje da će aneksirati sva naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši:

“Uz Božju pomoć, uspostavit ćemo jevrejski suverenitet nad svim naseljima, kao dijela zemlje Izrael i kao dijela države Izrael.“

Oko 650.000 Jevreja trenutno živi u više od 100 naselja izgrađenih od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalem.

S druge strane Palestinci te teritorije, zajedno s Pojasom Gaze, vide kao sastavni dio buduće palestinske države.

Međunarodno pravo smatra i Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem kao “okupirane teritorije“, te su samim tim sve aktivnosti izgradnje židovskih naselja u tim područjima nezakonite.

Slični članci

Back to top button