Globus

Lavrov: Sjedinjene Države svjesno ruše stratešku stabilnost

SAD svjesno ruši svjetsku arhitenktonsku strukturu i stratešku stabilnost. Washington je prekršio Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) a to je dovelo do dodatne napetosti, rekao je Sregej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova

MOSKVA (AA) – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako Sjedinjene Države svjesno ruše svjetsku arhitektonsku strukturu i stratešku stabilnost.

Lavrov je odgovarao na pitanja novinara u Moskvi, na konfreneciji za novinare nakon sastanka s bjeloruskim kolegom Vladimirom Makeijem.

Tom prilikom je kazao je situacija pogoršana kada se govori o kontroli oružja.

“SAD svjesno ruši svjetsku arhitenktonsku strukturu i stratešku stabilnost. Washington je prekršio Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) a to je dovelo do dodatne napetosti”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao i to kako je Rusija zabrinuta zbog pokušaja NATO-a da ojača svoju vojno-političku infrastrukturu u blizini granica njegove zemlje.

Naglasio je kako su Sjedinjene Države i Europska unija (EU) uvele jednostrane sankcije, čime, prema njegovim riječima, krše odluke Ujedinjenih naroda. Jednostrane sankcije ozbiljno narušavaju povjerenje i ometaju razvoj globalne ekonomije, poručio je Lavrov.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button