Globus

Indija ukida specijalni status Kashmira

Dvije jedinice će imati odvojene skupštine kojim će vladati zajednički poručnik

NEW DELHI (AA) – Indijske vlasti odlučile su ukinuti specijalni status spornih regija Jammu i Kashmir.

Ministar unutrašnjih poslova Indije Amit Shah pročitao je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojim se ukida član 370 indijskog Ustava, koji reguliše status dviju regija.

Shah je pred ostalim zastupnicima u parlamentu predstavio novi zakon prema kojem su sporne regije podijeljene na dvije teritorije. 

Dvije jedinice će imati odvojene skupštine kojim će vladati centralna vlada.

Član 370 omogućavao je toj regiji vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Slični članci

Back to top button